måndag, maj 04, 2009

Är det så här överallt?



Så helt plötsligt visade den sig, den där vidriga illaluktande infekterade varbölden. Rasismen mitt i villaidyllen. Ord som ”blattar” och negrer” flög naturligt ut över altanen. Kommentarer som ”Muslimer har en jävlig kvinnosyn” förväntades få medhåll.
När första chocken lagt sig, när jag förstod att de menade allvar och att det inte var ett dåligt skämt, då bad jag om att diskussionen skulle avslutas, att jag inte ville bli ovän med någon. Men rusningsdryckerna kanske gjorde sitt och diskussionen kunde inte riktigt släppas. Då fegade jag ur och gick hem.
Jag vet att jag borde stannat kvar och argumenterat, försöka få dom att förstå vad okunskap kan leda till och att det är just det, kunskapsbrist, som är problemet.
Men jag var så ledsen. Människor som jag betraktar som mina vänner är inte bara svenssonrassister, det är värre än då. Ska mina barn växa upp med barn som har föräldrar med de här inskränkta åsikterna? Idag, 4 dagar senare, är jag fortfarande ledsen

9 kommentarer:

Karro sa...

Ja, sa ar det nog overallt. Har ar det Rumaner och zigenare som far skulden for allt och utmalas som monster.
Vi alla hemska utlanningar som vill ta ifran italienarna allt de har..lojligt. Har haft manga livliga diskutioner med mina italienska vanner.
Nej, om de kunde tanka lite pa vad Berlusconis maffia pysslar med innan de skyller ifan sig pa nomadfolk och osteuropeer.
Och om vi svennar nan gang kunde komma ner pa jorden och inse att vi inte ar varldsmastare pa allt sa kanske lite av vardagsrasismen losas...
Nar det galler att samla namnteckningar for en svart journalist i eritrea sa skriver ALLA under, till och med smygrasisten haller med,(han ar ju varldsmastare pa att losa internationella kriser!) for att sen falla rasistiska kommentarer runtikring sig pa lordagkvallen efter ett par groggar nar han nojd raddat en eritreisk journalist som bara var svensk sa lange han satt i utlandskt fangelse. Val hemma i sverige ar han ju forvandlad till invandrare igen!
Typiskt.
Ga inte hem nasta gang! Ifragasatt! Aven om de sakert inte andrar asikt sa kanner du dig battre i alla fall!

Baci!

Anonym sa...

Om fru Duktig jämför hur långt vi i Sverige har kommit i JÄMLIKHET och MOTVERKA RASISM. Mot många andra länder så ligger vi väldigt bra till! Om en typisk 16årig tjej skulle flytta ner till ett land i Arab världen och försöka komma in i det vardagliga(inte som brukligt när man jobbar som konsult, dvs stängda miljöer) samhället. Jag VET att hon inte skulle få behålla lika mycket av sina svenska värderingar, rättigheter, mm. Det finns två sidor av det du skriver, och du väljer att bara prata om en...lite rasistiskt tycker jag.
Pelle

Elena - Just nu sa...

Pelle:
Jag förstår inte riktigt hur du menar? Du tycker att vi kommit långt i Sverige och därför kan/bör jag inte skriva om den rasism som finns för då är jag rasistisk?
Eller menar du att vi inte ska jobba för jämställdhet osv eftersom det kan tänkas vara svårare att accepteras som utlänning i andra länder?
Och hur menar du med att jag väljer att prata om en sida? I mitt inlägg har jag endast berättat hur illa berörd jag blev av uttrycken som så naturligt användes, det var ju inte så att jag utförligt förklarade vad som sades och mina ståndpunkter i frågan.
Förtydliga gärna hur du menar, detta kanske kan bli en intressant diskussion!
Vänliga hälsningar Fru Duktig

Jannie sa...

Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta åt skiten eller bara gråta.
I 2 dgr har det varit märkbart irriterat här och särskilt sen det här inlägget kom.
Jag trodde man tog sånt här mellan alla inblandades ögon!?
Det är ju snudd på förtal att kalla "oss" andra "svenssonrasister och värre ändå" eller hur du nu uttryckte det. Och dra upp barnen kändes lite som kniven i hjärtat liksom...

Flera av de grejer som kom upp i torsdags och gången innan var ju mycket fakta. Sånt som inte går att blunda för. Att bara ifrågasätta o ifrågasätta kommer INGEN nånvart med.

Jag vet att det var min man som gav kommentaren om muslimer o deras kvinnosyn. Men att tex du inte höll med.
Vad i följande tycker DU är rätt?

*I Afghanistan är det förbjudet för en gift kvinna att lämna hemmet utan mannens tillåtelse. *Mannen har även rätt att våldta sin hustru om hon nekar honom sex. *Som ung kvinna i Iran saknar man egna rättigheter och lyder under sin far och sina bröders förmyndarskap.
*I Saudiarabien är det för kvinnor varken tillåtet att köra bil eller att rösta.
*I Pakistan tillåter de islamiska lagarna att en kvinna som blivit våldtagen också åtalas för äktenskapsbrott, om hon inte kan få fyra män att vittna till hennes fördel.
*De destruktiva sharialagarna (sharia="Guds lag") har gjort det speciellt svårt för kvinnor att leva ett normalt liv i islamska länder.
Exempel på sharialagar som förtrycker kvinnor:
*förbjuder kvinnor att söka ögonkontakt med en man
*förbjuder kvinnor från att ha skor på sig som avger oljud
*förbjuder dem att utbilda sig och som förespråkar stening till döds för otrohet

Koranen påbjuder att det är mannens uppgift att se till att deras kvinnor är beslöjade när de vistas utanför hemmet.
Detta uttrycks inte i någon större klarhet och tolkas därför olika.
I koranen läser vi :

”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till alla troende kvinnor - att de utanför hemmet noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända som anständiga kvinnor och undgår att bli ofredade” (surah 33:59).

För att verkligen förstå varför muslimer tänker och handlar som de gör måste man ha sin utgångspunkt i den arabiska kulturen. Det kvinnorna bar i öknen i 600-talets Arabien, krävs även idag av muslimska kvinnor i alla länder. Att täcka sig från huvud till fot för att skydda sig mot ökenhettan är både praktiskt och självklart om man lever i en öken.
Men i Sverige?

Slöjan är även en symbol för förtryck av kristna, judar och andra icke-muslimska människor som dagligen berörs av orättvisor, hot och våld i länder där islam dominerar. Det är alltså inte enbart en muslimsk kulturell symbol som används för att förtrycka kvinnor.

Enligt tradition får muslimska kvinnor enbart gifta sig med en muslimsk man.
Däremot får muslimska män gifta sig med kvinnor av både judisk eller kristen härkomst; barnen hör dock enligt islamsk lag till mannens familj och därmed även barnens religionstillhörighet.
Vid skilsmässa har mannen rätt att omedelbart ingå nytt äktenskap, medan kvinnan måste iaktta en vänteperiod.

Koranen ger mannen rätt att ha upp till fyra hustrur (Koranen 4:1-4). Muhammed själv bar dock på "en uppenbarelse från Allah" som gav honom tillåtelse att gifta sig med så många kvinnor han önskade.

En av de mest plågosamma förmaningarna i koranen är straff inom äktenskapet.
Eftersom mannen förväntas lära upp sin hustru, så ger koranen männen frihet att straffa sina fruar. Mannen kan misshandla hustrun fysiskt genom att överge henne sexuellt eller slå henne.

Det fick mycket mera såklart...
Inget JAG skulle vilja att min dotter blev "utsatt" för, om jag haft en...

Den här diskussion ska antingen läggas ner o begravas i forever eller så får "alla inblandande" ta denna diskussionen, UTAN alkohol!!!!!!!!!!
Only water...
Jag vill absolut inte att vi alla ska bli ovänner över det här, det är det sista jag vill men nu kände jag bara att jag orkade fan inte sitta tyst längre... det har krupit o bubblat i kroppen på mig!!

Sen tror jag iaf inte att det är massa svenskar som går runt och tror att vi är världsmästare på allt.

Tror inte Pelle menar att vi ska sluta och jobba för jämställdhet, det är en helt annan fråga.
JAG tror att han menar att vi i Sverige är bra mycket mer jämställda än i vissa andra t.ex arabländer. Det funkar inte likadant där som här.

Det fanns en gång ett uttryck som hette "ta seden dit man kommer".
Va hände med det?

Detta är fråga med många många aspekter och synvinklar.
Tror inte riktigt "3:2" är rätta stället att lösa det...hehe...

Jag vet inte hur vi ska göra innan detta går överstyr.

Ojoj de kanske blev lite för långt...

Hoppas Sthlm va bra, vi ses här hemma!
kram

Elena - Just nu sa...

Jannie:
Jag ska fundera lite på hur jag ska svara på din långa kommentar, återkommer med det!
Än så länge vill jag bara säga att jag uppskattar att du dels är ärlig (skriver under med ditt riktiga namn) och att du ärlig med att säga vad du tycker och att det inte behöver (och inte ska) innebära att vi blir ovänner!
Kram
Elena

Elena - Just nu sa...

Här kommer mitt svar. Det är långt eftersom jag klistrat in stora delar av Jannies text och skrivit mitt svar efter hennes stycken. Jag lyckas tyvärr inte markera mina svar på nåot bra sätt (med fet stil eller liknande) så jag markerar med en ~

Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta åt skiten eller bara gråta.
I 2 dgr har det varit märkbart irriterat här och särskilt sen det här inlägget kom.
Jag trodde man tog sånt här mellan alla inblandades ögon!?
Det är ju snudd på förtal att kalla "oss" andra "svenssonrasister och värre ändå" eller hur du nu uttryckte det. Och dra upp barnen kändes lite som kniven i hjärtat liksom...

~ Var har det varit irriterat? På min blogg eller hos dig? Jag specificerade aldrig vem/vilka jag kallade svenssonrasister, ingen, förutom vi som var där kan ens gissa sig till vad som avses. Jag tänker inte heller nu peka ut vem eller vilka jag avsåg i mitt inlägg.

Flera av de grejer som kom upp i torsdags och gången innan var ju mycket fakta. Sånt som inte går att blunda för. Att bara ifrågasätta o ifrågasätta kommer INGEN nånvart med.

~ Jag hörde inga fakta. Jag hörde fördomar.

Jag vet att det var min man som gav kommentaren om muslimer o deras kvinnosyn. Men att tex du inte höll med

~ Helt riktigt att jag inte höll med. Det skulle aldrig falla mig in att gernalisera på det viset. Det är som att säga att alla judar är snåla eller att alla svenska män slår sina fruar. Jag försöker i möjligaste mån avstå från generaliseringar och att dra alla över en kam.

Vad i följande tycker DU är rätt?

~ JAG tycker inget av nedanstående är rätt. Jag tycker heller inte att man bör låta ”en dal som innehåller homosexuella människor brinna” som det står i bibeln. Observera att jag inte för den sakens skull säger att alla kristna vill döda alla homosexuella.

*I Afghanistan är det förbjudet för en gift kvinna att lämna hemmet utan mannens tillåtelse. *Mannen har även rätt att våldta sin hustru om hon nekar honom sex. *Som ung kvinna i Iran saknar man egna rättigheter och lyder under sin far och sina bröders förmyndarskap.
*I Saudiarabien är det för kvinnor varken tillåtet att köra bil eller att rösta.
*I Pakistan tillåter de islamiska lagarna att en kvinna som blivit våldtagen också åtalas för äktenskapsbrott, om hon inte kan få fyra män att vittna till hennes fördel.
*De destruktiva sharialagarna (sharia="Guds lag") har gjort det speciellt svårt för kvinnor att leva ett normalt liv i islamska länder.
Exempel på sharialagar som förtrycker kvinnor:
*förbjuder kvinnor att söka ögonkontakt med en man
*förbjuder kvinnor från att ha skor på sig som avger oljud
*förbjuder dem att utbilda sig och som förespråkar stening till döds för otrohet

Koranen påbjuder att det är mannens uppgift att se till att deras kvinnor är beslöjade när de vistas utanför hemmet.
Detta uttrycks inte i någon större klarhet och tolkas därför olika.
I koranen läser vi :

”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till alla troende kvinnor - att de utanför hemmet noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända som anständiga kvinnor och undgår att bli ofredade” (surah 33:59).

För att verkligen förstå varför muslimer tänker och handlar som de gör måste man ha sin utgångspunkt i den arabiska kulturen. Det kvinnorna bar i öknen i 600-talets Arabien, krävs även idag av muslimska kvinnor i alla länder. Att täcka sig från huvud till fot för att skydda sig mot ökenhettan är både praktiskt och självklart om man lever i en öken.
Men i Sverige?

Slöjan är även en symbol för förtryck av kristna, judar och andra icke-muslimska människor som dagligen berörs av orättvisor, hot och våld i länder där islam dominerar. Det är alltså inte enbart en muslimsk kulturell symbol som används för att förtrycka kvinnor.

Enligt tradition får muslimska kvinnor enbart gifta sig med en muslimsk man.
Däremot får muslimska män gifta sig med kvinnor av både judisk eller kristen härkomst; barnen hör dock enligt islamsk lag till mannens familj och därmed även barnens religionstillhörighet.
Vid skilsmässa har mannen rätt att omedelbart ingå nytt äktenskap, medan kvinnan måste iaktta en vänteperiod.

Koranen ger mannen rätt att ha upp till fyra hustrur (Koranen 4:1-4). Muhammed själv bar dock på "en uppenbarelse från Allah" som gav honom tillåtelse att gifta sig med så många kvinnor han önskade.

En av de mest plågosamma förmaningarna i koranen är straff inom äktenskapet.
Eftersom mannen förväntas lära upp sin hustru, så ger koranen männen frihet att straffa sina fruar. Mannen kan misshandla hustrun fysiskt genom att överge henne sexuellt eller slå henne.

Det fick mycket mera såklart...
Inget JAG skulle vilja att min dotter blev "utsatt" för, om jag haft en...

~ JAG tycker man ska vara försiktig med att citera ur Koranen eller bibeln eller liknande skrifter för att rättfärdiga att man kan dra alla människor som kallar sig för en viss religion över en kam. JAG TROR att det finns väldigt få bokstavstroende inom alla religioner.

Den här diskussion ska antingen läggas ner o begravas i forever eller så får "alla inblandande" ta denna diskussionen, UTAN alkohol!!!!!!!!!!
Only water...
Jag vill absolut inte att vi alla ska bli ovänner över det här, det är det sista jag vill men nu kände jag bara att jag orkade fan inte sitta tyst längre... det har krupit o bubblat i kroppen på mig!!

~ Om man vill lägga ner diskussionen eller inte får naturligtvis vara upp till var och en. Observera att jag vid upprepade tillfällen bad att diskussionen i torsdags skulle avslutas och när den inte gjorde det gick jag därifrån.
Att jag sen väljer att skriva om det i min blogg (som, med handen på hjärtat, läses av väldigt få människor) är ju upp till mig. Jag har inte hängt ut någon utan beskrivit något som gjorde mig otroligt ledsen. Det står jag för.

~ Jag vill inte heller bli ovän med dig, eller din man för den delen. Jag tycker otroligt mycket om er båda och vi kanske tillsammans ska bestämma om vi vill sätta oss ner och diskutera, bara vi och, som du mycket klokt säger, utan alkohol, under städade former.

Sen tror jag iaf inte att det är massa svenskar som går runt och tror att vi är världsmästare på allt.

Tror inte Pelle menar att vi ska sluta och jobba för jämställdhet, det är en helt annan fråga.
JAG tror att han menar att vi i Sverige är bra mycket mer jämställda än i vissa andra t.ex arabländer. Det funkar inte likadant där som här.

~ Jag förstår fortfarande inte vad det har med saken att göra. Ser fram emot ett förtydligande av Pelle själv.

Karro sa...

Hej,

Jag lagger min nasa i blot har och deltar lite i diskussionen aven om jag inte kanner er inblandade och inte vet vad som hande den lordagskvallen..hoppas jag inte stor!

Sverige ligger bra till med jastalldhet och rasism, men det finns massor av problem att losa fortfarande! Varfor jamfora sig med arabvarlden och stanna upp for att de har de varre?
Och Fru Duktig snackade ju om rasism i just Sverige, inte om hur en 16-arig tjej skulle kanna sig krankt i arabien.

Koranen ja, och bibeln. De ar ju bada skrivna for hundratals ar sedan! Fanatisk religion ar det riktiga problemet.



Kram fran Karro
(utlanning i den framlingsfientliga diktaturen italien)

Elena - Just nu sa...

Karro:
Inte helt förvånande håller jag helt med det du skrev i båda kommentarerna!
Kram!!

Anonym sa...

Hej hej,

jag tänkte egentligen inte ge mig in i denna diskussion, men,.. Först ska jag pressentera mig: Helena heter jag och är vän sedan långt tillbaka med "Fru Duktig", vi har ihop med ett helt gäng andra tjejer kämpat och slagits mot rasism i många former.. enda sen vi var små.

...så nu till min åsikt!

Jannie: jag förstår vilken poäng du vill få fram! Men som Elena sedan svarar så finns det inte många som tolkar Koranen ord för ord, eller bibeln ord för ord på samma vis. Mystiken runt detta fenomeniska bok skrivande för hemskt mycket lång tids sen är att vem du är, hur du mår, vart du bor m.m spelar in hur dem tolkas och vilka delar man väljer att leva efter, och hur. Man måste se det bredare än så. Man kan inte stapla upp tolkningarna, "bam bam bam så är det"... utan Det finns så mycket mer runt omkring. Men visst det du skriver existerar och utövas. Och är fruktansvärt.
Pelle: jag håller med dig med, jag skulle få ett helvete att anpassa mig till deras tro och leverne om jag tvingades flytta till ett så starkt religions styrt land, Men jag skulle jobba stenhårt för att göra det. "ta seden dit man kommer" Men de som kommer hit har ju precis samma helvete att anpassa sig till vårt, för vissa går det lättare för andra går det svårare. Varför då inte hjälpa dem??
Man måste kämpa efter att alla har lika värde oavsett. Att man tycker någon är dum och gör dumma saker har ju inte till hudfärg eller ursprung att göra, det har ju med din personlighet att göra -sitter på insidan. Men för att fördjupa det så visst, psykiska påfrestningar, masspsykoser och grupptryck i större grupper kan få en helt vanlig kille eller tjej från vart som helst att göra dumma saker eller leva efter fel värderingar där jämnställdhet inte finns. För att inte utesluta att det även finns många män som med far illa. Människor!! Vi människor är ett flock djur och det är väldigt viktigt att inte bli utstött och ensam.
Orkar man inte engagera sig eller fördjupa sig så är kategoriseringen väldigt lätt utväg. Så som att zigenare och romer lurar och bedrar, muslimer och islamister misshandlar och mördar, kristna härjar i korståg för att genom hjärntvätt vinna meddlemmar m.m DET ÄR INTE RIKTIGT SÅ ENKELT!! Jag håller med dig Elena om att kunskap är nyckeln i de flesta fall. Har du kunskap behöver du inte vara rädd eller känna dig hotad av nya saker och möten i livet. Kunskap bygger förståelse, empati och förnyelse. Framåt anda.

Uttryck som:
"blattejävel", "Judesvin" "bögjävel" "svarting" "pundare" "zigenar hora" m.fl är väldigt lätta att ta till, för lätta. Och är för vissa ett annat sätt att svära, istället för att säga helvete, fan eller jävlar. Ska det vara så? ÄR DET SÅ ENKELT?? jag säger att det är ytligt.

Elena: Du har mitt fulla stöd i din reaktion, då jag vet att du har det närmare än vissa andra. Men ha lite is i magen och försök att vara den du är när du förmedlar din kunskap. Du är en person som jag alltid sett upp till och kommer alltid att göra för ditt sätt att vara pedagogisk och ofördomsfull, du har kunskap och är intresserad av det engagemang som krävs för att skaffa den. Icke dömande eller fördömande i ditt sätt att förmedla hur bredden och vidden av saker som man måste se till! Utan dig i mitt liv och uppväxt hade jag varit väldigt insnöad i mitt sätt att se på saker och ting. Du har gett mig mycket och du är väldigt vis, och rättvis. Du har lärt mig vikten av engagemanget till att skaffa sig kunskap, att vara bred i sitt tänkande. Stå på dig om att få saker och ting utredda om du personligen blivit påhoppad och förnedrad! Annars ha is i magen. Alla har inte ditt engagemang till att lyfta en diskussion ett steg djupare och hamna där man ska för att ske förändring. Då blir den ytlig. det ska du inte ta med dig hem och vara ledsen över.

kram kram kram // Hea